December 27, 2008

Şahin Yuvası

Oynadığım dönemde "Falcons' Nest" derdik antrenman sahamıza; Şahinlerin Yuvası. Toprak zemini; bahar aylarından itibaren oramıza buramıza batan dikenleri, yerinden oynamayan direkleri ile; yani herşeyiyle bizim sahamız. Bugün Üniversiteler Ligi'nde ODTÜ-DAÜ karşılaşması da bu sahada yapıldı.

ODTÜ (Devrim) Stadyumu'nun her geçen sene biraz daha kötüleşen zeminine hafta içi yağan karın buzlanması da eklenince maç diğer sahaya alındı. Karar stadyumdaki üç-beş yeşil çime kıyılamadığından mı yoksa sporcu sağlığı gözetilerek mi buraya alındı bilemiyorum ama oyuncular açısından mantıklı bir karar alınmış. Zemin o sahanın ideal hallerinden biriydi. Seyirci olarak düşününce antrenmanları ve ekipmansız dönemde yapılan maçları maçları izlediğim açıdan maç izlemek keyifliydi ama pantolonumu ve botlarımı ciddi bir temizlik bekliyor.

Maça hücum ve savunmada çok iyi başlayan ODTÜ maçın hemen başında peş peşe 2 TD bularak 13-0'ı yakaladı. Bu skordan sonra ODTÜ savunması performansını korusa da hücum takımı hız kesince ilk yarı bu skorla tamamlandı. İkinci yarının başında TD bulan DAÜ skoru 13-8 yaptıysa da ODTÜ bir TD ile farkı açtı: 19-8. Son çeyrekte bir TD daha bulan DAÜ skoru 19-14'e taşıdı. Özellikle bu skor sonrası çok çekişmeli geçen maçta başka sayı olmayınca ODTÜ gruptaki ikinci maçını da kazanmış oldu.

ODTÜ hücum takımı maça hızlı başladı. Sahaya ilk iki çıkışında (drive) 2 TD buldu. Önceki maçlarda yapılan hataları bu maçta görmeyeceğimizi, toparlandıklarını düşündürdü. Fakat sonra yine eski haline döndü. Koşu oyunlarında bloklar çalışmamaya, aralıklar açılmamaya başlandı. Pas oyunlarında ise çizgi (line) gerisine zaman zaman çok fazla oyuncu kaçırıldı. ODTÜ Hücum takımı bireysel olarak iyi oyunculardan kurulu. Ama gördüğüm kadarıyla gençler kafalarını oyuna vermekte zorlanıyorlar. Ciddi bir şekilde bloklar yapılsa; her oyuncu oyunların mantığını tamamen kavrayıp doğru hamleyi yapsa hakettikleri skorları üretecekler. Tabi öncelikle şu cezalar sorununu çözmeliler. Bu maçta yedikleri toplam cezalarla maçı ciddi anlamda rahatlatma şansını kendileri teptiler.

Takımın hata yaptığı durumlarda ise bireysel yetenekler kendini gösterdi. Her yard için mücadele eden takımda özellikle koşucular ve oyunkurucu hücum takımını ayakta tuttu.

ODTÜ savunma takımı da maça iyi başlayıp ilerleyen dakikalarda konsantrasyon sorunu yaşadı. İlk yarı boyunca sayı yemese de beklentimden çok daha fazla mesafe kaybettiler. İkinci yarıda sayı da yemeye başlayan savunma takımı maç sonlarında toparlanmayı daha doğrusu kendini oyunu vermeyi başardı. Yine de önceki maçlara kıyasla zayıf bir ODTÜ defansı izledik. Az sayıdaki pas oyunları karşısında rakip oyunkurucuya çok fazla süre tanındı. Koşu oyunlarında da rakibin 2 numaralı oyuncusu ve oyunkurucu çok fazla mesafe kazandılar.

Maç genelinde özellikle LB mevkisi rakibi -zaman zaman geç de olsa- durdurmayı başardı.

DAÜ için yazılacak çok fazla birşey yok. Savunmada başarılı bir tablo çizdiler. Hücumda ise az sayıda oyunu maç boyunca çok başarılı bir şekilde kullandılar. Farklı oyun denemelerinde ise çok başarılı olamadılar. Pas oyunları zaman zaman kötü pas atılması nedeniyle, zaman zaman da pası tutan oyuncuların hataları nedeniyle başarısız oldu. Yine de Kıbrıs'tan gelip Ankara'nın dondurucu havasında çok iyi mücadele ettiler. Alıştıkları hava ve saha şartlarında bu haftaki gibi oynayan bir ODTÜ karşısında galip gelebilirlerdi.

Hakemlerden iki takımın da maç içerisinde şikayet ettiğini görmedim. Zaten ODTÜ aldığı (ve hak ettiği) cezalarla hakemlere fazla hata şansı vermedi. Yine de maç başında çözemediğim bir konu vardı. Oyun başlarken (kick off sırasında) mesafe ölçmekte kullanan ekipmanlar (chain ve hak gösterici) özenle topu karşılayan (return) takımın 30 ile 40. yardlarına özenle yerleştirildi. Bunun niçin yapıldığını, neden oraya yerleştirildiğini çözemedim.

Soğuk hava ve tribünlerin olmaması dışında güzel saha şartlarında (o sahanın en iyi haliydi) güzel ve dostça bir mücadele izledik. Umarım her maç bu kadar keyif verir...

No comments: